Riscuri asupra sănătăţii cauzate de RADON

Radonul este un gaz radioactiv fără culoare, gust sau miros, nociv pentru sănătate. Este generat de uraniu, un element radioactiv prezent în sol, materiale de construcţii şi ape subterane. Radonul poate pătrunde din sol în aerul din interiorul caselor prin fisurile pereţilor, prin podea sau pe lângă ţevi (apă, canalizare, gaz). Radonul generează la rândul său alte particule radioactive (produşi de dezintegrare) care contaminează aerul pe care îl respirăm.

La concentraţii ridicate, radonul poate provoca tulburǎri respiratorii, fiind considerat a doua cauzǎ a cancerului pulmonar, dupǎ fumat (IARC, ICRP, WHO, UNSCEAR). Astfel, din cele 33.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar din România, aproximativ 3.000 sunt datorate radonului.

Pe plan mondial, Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a clasificat radonului ca fiind principala cauzǎ de deces comparativ cu alte hazarduri naturale. La nivel European, radonul este responsabil de 9% din decesele prin cancer pulmonar înregistrate anual în Europa.

Image


Decesele cauzate de radon în SUA, comparativ cu alte hazarduri naturale.

Radonul sporeşte efectele negative ale fumatului! La aceeaşi concentraţie de radon, riscul de a dezvolta cancer pulmonar este de aproximativ 25 de ori mai mare la fumători decât la nefumători (Darby 2006, Field 2006).